Kulturalnie

Zioła w kuchni

Wednesday, 29.07.2015 17:30 |  Autor: KK | 
Z innej beczki |  Kulturalnie |  Smaczki
Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.

Stosując zioła w kuchni podkręcamy smaki potraw, ale też działamy na korzyść dla naszego zdrowia. Odpowiednio dobrane zioła potrafią tak przyprawić danie, że nie będziemy musieli używać prawie w ogóle soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i w nadmiarze sprzyja opuchnięciom. Pomagają zachować właściwą wagę, zioła - przyspieszają trawienie potraw i dostarczają wielu składników mineralnych oraz witamin. Zawarte w ziołach olejki eteryczne stymulują i usprawniają wydzielanie soków trawiennych, działają także na nasz węch, a potrawa lepiej smakuje, jeśli na dodatek pięknie pachnie. 

Połączenia wyśmienite

To nie tylko ziemniaczki i koperek. Oczywiście bazylia tworzy duet idealny z pomidorami. Do tego odrobina oliwy i jesteśmy w raju, niekoniecznie śródziemnomorskim, bo w Polsce hodowana jest świetnej jakości bazylia, idealnie smakuje w lecie, jest łatwo dostępna i mało wymagająca w hodowli na balkonie czy w kuchennym parapecie. Bazylia pasuje też  do kapusty. Kolejnym połączeniem idealnym jest pizza z oregano, zresztą to zioło pasuje do wszystkiego co kojarzy się nam z kuchnią włoską: pasta, lasagne

Śliwki lubią majeranek. Majeranek pasuje też do czosnku, grilowanego drobiu. Cząber zwany jest fasolowym zielem – pasuje do wszystkich dań z udziałem roślin strączkowych grochówek i tłustych mięs. Jak przygotowujemy twarożek to najlepiej zastosować estragon, rzeżuchę lub tymianek. Mięta i melisa  pasuje do deserów i lemoniady. Nasionami kozieradki warto doprawiać dania kuchni wschodniej, a kolendrą kuchnię indyjską. Powinniśmy unikać za to łączenia majeranku i lebiodki pospolitej (oregano) w jednej potrawie, bo wyjdzie nam gorzki smak. 

Zioła i mięsa

Najlepsze zioła do drobiu to: majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, rozmaryn i … szałwia. Jak stosować zioła i przyprawy do drobiu? Do delikatnego kurczaka dodajemy nieco mniej ziół niż do indyka. Mięso z indyka świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi, a także z szałwią i tymiankiem. Podobnego zestawu można śmiało użyć do przygotowania perliczki z ziołami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje zdecydowany w smaku rozmaryn i uniwersalny majeranek. Z kolei gęsina świetnie kojarzy się z tymiankiem, bazylią, szałwią oraz ziołami prowansalskimi.

Cielęcinę łączymy z dość rzadko stosowaną w naszej kuchni trybulą, i z bazylią - te zioła nadają mięsu cielęcemu charakterystycznego aromatu i podkreślają delikatność potrawy. Z cielęciny najczęściej przygotowuje się pieczeń. Ale można też przyrządzić pachnący, pyszny i lekkostrawny gulasz – wystarczy umiejętnie dobrać zioła: do trybuli i bazylii dodać tymianku oraz czerwonej i ostrej papryki

Przechowywanie ziół

Zimą zazwyczaj zdani jesteśmy na zapasy ziół: możemy je ususzyć, wieszając łodyżkami do góry nogami w niewielkich pęczkach. To dobre rozwiązanie dla miłośników ziołowych herbatek. Suszone zioła wytrzymują około roku i by zachowały aromat trzymamy je w ciemnych i szczelnych pojemnikach.

Zamrażanie ziół pozwala zachować pełnię aromatu i gdy robimy to na przykład w kostce lodu ich dekoracyjną, naturalną formę, szczególnie w przypadku kwiatów ziół. Zioła, które nadają się do zamrażania to przede wszystkim  bazylia, koperek, estragon, komosa, lubczyk, majeranek, pietruszka, szczypiorek i melisa.

Konserwowanie solą, to dziś sztuka niemal zapomniana, mimo, że bardzo prosta technicznie: zioła drobno siekamy i wypełniamy naprzemiennie słoik warstwami ziół i soli. Możemy też przygotowywać mieszanki ziół, stosunek soli do ziół to 200 g soli na 1 kg świeżych ziół.

Szczególnie aromatyczne zioła możemy przechowywać w oliwie, oleju lub occie. Pozostawiając na przykład gałązkę rozmarynu w oliwie na dwa tygodnie w zacienionym miejscu, zyskujemy pięknie aromatyzowaną oliwę bez sztucznych dodatków.

Wasze opinie 

Komentarze

Jeszcze nikt nie komentował‚ tego tekstu.