Ładne rzeczy

Dobry design od małego

Thursday, 01.09.2011 14:58 | 
Architektura |  Ładne rzeczy
Są budynki, na które patrzy się z ciekawością, zastanawiając się co kryje się w środku. Jednym z nich jest Tellus - sztokholmski żłobek.
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Fot. Åke E:son Lindman
Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.

Dzieło architektów ze studia Tham & Videgård Arkitekter niewątpliwie wyróżnia się spośród budynków swojego przeznaczenia. Zwraca uwagę nie tylko bryła, ale i wnętrze. Częściowo zamknięty ogródek stanowi pierwszą zewnętrzną przestrzeń, w której dzieci spotykają się z rodzicami. Okna rozmieszczono na różnych wysokościach, dostosowując je także do wzrostu najmłodszych.

Innowacyjną jest organizacja wnętrza budynku. Rezultatem współpracy z klientem i pedagogami było utworzenie dużego wewnętrznego placu, na którym może przebywać sześć grup, współdziałających ze sobą w obrębie różnych czynności. Głównej przestrzeni dopełniają oddzielne pracownie, m.in. plastyczna oraz osobne pomieszczenia przeznaczone do odpoczynku.

Budynek okrywają drewniane listewki, przez które przenika światło słoneczne. Warto również dodać, iż obiekt spełnia najwyższe standardy dla budynków przyjaznych dla środowiska.

// www.tvark.se

Wasze opinie 

Komentarze

Jeszcze nikt nie komentował‚ tego tekstu.