Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    2259

    Tea time

    Tuesday, 25.08.2015 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

    Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn
    3456

    Zioła w kuchni

    Wednesday, 29.07.2015 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

    1002

    Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Sunday, 06.07.2014 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

    918

    Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    Wednesday, 02.07.2014 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

    685

    Smaki Małopolski: Prosto ze strumienia

    Monday, 12.05.2014 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Choć w ubiegłym roku konsumpcja ryb w Polsce wzrosła o 7%, to ich spożycie jest wciąż na dość niskim poziomie. Dla porównania: statystyczny Polak zjada około 12 kg ryb rocznie, Norweg 46 kg, a Portugalczyk prawie 60 kg.

    Etnika
Etnika
Etnika
Burgertata
Burgertata
Burgertata
Pychoty z Holandii
Pychoty z Holandii
Pychoty z Holandii
Focha 42
Focha 42
Focha 42
    1622

    Smaki Małopolski: Różne oblicza tradycji

    Wednesday, 20.11.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Niektórym potrawy tradycyjne kojarzą się wciąż tylko z niedzielnym rosołem, schabowym i kapustą. A zatem nieco nudno, monotonnie i oczywiście ciężkostrawnie. A tymczasem żywność tradycyjna jest bardzo różnorodna, często...

    Fot. mat. prasowy
Fot. mat. prasowy
Fot. mat. prasowy
Fot. mat. prasowy
Fot. mat. prasowy
    1726

    Filozofia Wellness - filozofią życia i zdrowia w Farmona Hotel Business & SPA

    Wednesday, 07.08.2013 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Farmona Hotel Business & SPA to nie tylko niezwykłe, orientalne rytuały rodem z Bali. To także kuchnia w restauracji Magnifica, tworzona przez kulinarnych kosmopolitów, czerpiąca swoje inspiracje z filozofii piękna,...

    Jacek Łodziński, z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    1466

    Smaki Małopolski: Regionalne grillowanie

    Thursday, 04.07.2013 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Powoli zbliżają się wakacje – czas odpoczynku spędzanego w górach, nad rzeką lub morzem i czas pysznego jedzenia po całym dniu pełnym wrażeń. Dobrym pomysłem na zaspokojenie letniego apetytu jest kuchnia grillowa.

    1205

    Smaki Małopolski: Święto smaku po małopolsku

    Wednesday, 03.07.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Lato i wczesna jesień to czas szczególnych imprez: odbywają się wtedy dni miast, dożynki, pikniki, a także święta mocno związane z miejscowymi przysmakami. To artystyczno-kulinarne wydarzenia, podczas których mamy...

    Gicz jagnięca w czerwonym winie i warzywach, przyrządzona przez Szefa Kuchni Hotelu Bania**** Thermal & Ski, Mateusza Malinowskiego
Hotel Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej
    1798

    Smaki Małopolski: Tradycja i nowoczesność

    Tuesday, 02.07.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    "Goście często mnie pytają, jaka to wieś ta nasza Białka. Mógłbym opowiadać, że ma z 400 albo więcej lat, że znajduje się na skraju Podhala i Spisza, że ma nieskażony mikroklimat i że to oaza spokoju. To jest wieś,...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10