Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    Fot. mat. prasowe 
Fot. mat. prasowe 
Fot. mat. prasowe 
Fot. mat. prasowe
    1495

    Farmona Hotel Business & SPA z restauracją Magnifica w prestiżowym Wine & Food Noble Night

    Thursday, 27.06.2013 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie tego typu w Polsce. To także doskonała okazja by móc zaprezentować specjalności kuchni szerszej publiczności złożonej z koneserów wybornych dań i wina.

    W powiecie nowosądeckim wciąż żywe są pszczelarskie tradycje Łemków
W Raciechowicach hoduje się ponad 60 odmian jabłek
Krynica słynie ze swych leczniczych wód
    1851

    Na południe

    Thursday, 23.05.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Hiszpanie szczycą się Andaluzją, jej pięknym krajobrazem, ciągnącymi się bez końca gajami oliwnymi, cytrusami i górskimi szlakami. Francuzi pochwalić się mogą polami lawendy i winnicami tworzącymi urokliwy pejzaż...

    1987

    Smaki Małopolski: Cracoviana w MOCAK Bookstore

    Wednesday, 15.05.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Wśród licznych publikacji opisujących różne aspekty Małopolski i jej stolicy kilka pozycji wyróżnia się niezwykłą treścią, bogatą szatą graficzną i barwnymi opisami… smaków. Interesują nas potrawy i produkty w nich...

    Jacek Łodziński, z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    1442

    Smaki Małopolski: Felieton Jacka Łodzińskiego: Regionalne znaczy dobre i modne

    Sunday, 12.05.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    O tym, że produkty regionalne i sezonowe to właściwy wybór w dobrej kuchni, najszybciej przekonali się mieszkańcy południa Europy. Na szczęście my też już to wiemy i świadomie dbamy o to, co tworzy nasze kulinarne smaki.

    Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
    1043

    Kulinarna podróż dookoła świata w jeden dzień

    Thursday, 09.05.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Brunch 360° w hotelu Sheraton w Krakowie.

    Filet z pstrąga z czosnkiem i szpinakiem
Hotel Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej
Moskole – tradycyjny przysmak kuchni podhalańskiej
    1717

    Smaki Małopolski: Wiosenne inspiracje Podhalem

    Tuesday, 07.05.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 5 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Grule, moskole, pstrągi i przyrządzana na wiele sposobów jagnięcina, to tylko kilka dań z bogatej oferty kuchni  Hotelu Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej. A do tego wszystkiego prawdopodobnie najlepsza na...

    4363

    Szałburger

    Wednesday, 24.04.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jeszcze niedawno był symbolem niezdrowego, tuczącego i przede wszystkim „śmieciowego” amerykańskiego jedzenia. Teraz zyskuje zupełnie nową twarz. Twarz najzdrowszego, prawdziwie ekologicznego i polskiego posiłku. Nie...

    1592

    Oddaj fartucha, czyli kulinarne trendy na 2013 rok

    Wednesday, 17.04.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Szczęście w nieszczęściu, że wylądowałam ostatnio na L4 z powodu zapalenia oskrzeli. W nieszczęściu, bo chyba nikt nie lubi być chory, a szczęście, bo nadrobiłam wszelkie zaległości lekturowe i telewizyjne. Ponieważ...

    Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
    2823

    Kwiecień na ostro, czyli indyjska kuchnia w Radisson Blu Kraków

    Wednesday, 10.04.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W kwietniu menu restauracji Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu zdominowały pikantne przyprawy, fantazyjne składniki i oryginalne indyjskie smaki. Wszystko to za sprawą otwartego tu niedawno indyjskiego bufetu...

    Egg Curry, fot. mat. prasowe
Egg Pakora, fot. mat. prasowe
    1850

    Wielkanoc z indyjskim akcentem

    Saturday, 23.03.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności przyzwyczajeń kulinarnych, dlatego na polskich stołach przy konkretnych...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10