Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    1567

    Smak po polsku

    Friday, 15.03.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez kilku „drobiazgów” – pierogów o rozmaitych smakach, słodkiego soku malinowego zimą, a w samym Krakowie dania bez kaszy. Postanowiłem więc napisać kilka słów o tradycyjnym...

    1575

    Smak Meksyku

    Sunday, 10.03.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kuchnia meksykańska to niespotykane nigdzie indziej na świecie potrawy i wyjątkowe kombinacje smakowe. W marcu całej jej różnorodności można będzie spróbować w krakowskim hotelu Radisson Blu, który właśnie teraz...

    Shumai czyli chińskie pierożki
Sajgonki z kaczką i warzywami Stir Fray
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
    2353

    Kuchnia dalekich Chin w samym centrum Krakowa

    Thursday, 14.02.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Dalekie Chiny jeszcze nigdy nie były tak blisko Krakowa... przynajmniej pod względem kulinarnym. To dlatego, że ze względu na obchodzony 10 lutego Chiński Nowy Rok krakowski hotel Radisson Blu właśnie miesiąc luty...

    Fot. mat. prasowe
    1071

    Nawet facet może być świetny w kuchni, czyli walentynkowa lekcja gotowania w Radisson Blu Kraków

    Thursday, 07.02.2013 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Według rankingów wśród najpopularniejszych prezentów walentynkowych na najwyższych miejscach plasują się kwiaty i biżuteria. Radisson Blu Hotel Kraków w tym roku postanowił to zmienić i 14 lutego zaprasza na lekcję...

    Jacek Łodziński, z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    1253

    Piernikowe sekrety

    Friday, 28.12.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Choć upiec go można o każdej porze roku, to właśnie zimą smakuje najlepiej. Przywołuje miłe wspomnienia i tworzy wyjątkową atmosferę. Mowa o pierniku, czyli cieście z dodatkiem „piernych” przypraw.

    828

    Włoski smak polskich świąt

    Sunday, 23.12.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Polska świąteczna tradycja kulinarna chyba nie ma sobie równych pod względem bogactwa i różnorodności potraw. Co się stanie, kiedy nasze wigilijno-bożonarodzeniowe dania połączymy z charakterystycznymi włoskimi...

    Indyjskie przyprawy korzenne
Karp marynowany w zielonym chilli
Karp panierowany w czerwonym chilli
    1458

    Wigilia po indyjsku

    Tuesday, 18.12.2012 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Karp w galarecie, pierogi z kapustą i barszcz z uszkami – to tylko kilka „żelaznych” punktów, które co roku muszą znaleźć się na wigilijnych stołach Polaków. Bogactwo świątecznych potraw jest w naszym kraju równie...

    Indyjskie potrawy to doskonały pomysł na jesienne chłody
Onion Bhaji
Bharwa Parantha
Veg Samosa
Aloo Chat
Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh
    3646

    Ciepło Indii na jesienne chłody

    Friday, 30.11.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Deszczowa aura, wszechobecna szaruga i coraz niższe temperatury – jednym słowem jesień w pełni. Atmosfera na zewnątrz znajduje swoje odzwierciedlenie w naszym samopoczuciu, lecz także na talerzach. W chłodne, deszczowe...

    835

    Ekologiczne wina, czyli zapach siarki

    Tuesday, 27.11.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Wino uważa się za trunek szlachetny, czysty gatunkowo. Słusznie, ale należy pamiętać, że wino to organizm żywy – potrzebuje wsparcia i ochrony. Winiarze dbają o nie, wykorzystując m.in. SO2... Tylko gdzie jest ta...

    Cynamonowe ciasto jogurtowe, fot. Moje Wypieki (mojewypieki.com)
    1107

    Kulinaria w internecie

    Saturday, 17.11.2012 |
    Ocena: 4.3 z 5. 6 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W wirtualnym świecie jest miejsce na wszystko, a to niesie za sobą pewne ryzyko – możemy w nim trafić zarówno na cenne i inspirujące treści, jak i na te zupełnie bezwartościowe. Zajmijmy się jednak pewną częścią tej...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10