Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    Fot. www.jedzeniejestpiekne.com
Fot. www.jedzeniejestpiekne.com
Fot. www.jedzeniejestpiekne.com
Fot. www.jedzeniejestpiekne.com
Marek Bik, szef kuchni restauracji Da Pietro
    2521

    Jesień kulinarnych odkryć

    Thursday, 01.11.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Obecna pora roku raczej nie nastraja do życia zbyt optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie muszą jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Jesień to bowiem czas zbiorów, obfitujący w mnóstwo...

    Jacek Łodziński, z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    927

    Smaki jesieni

    Sunday, 28.10.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Przepisów na zdrową, zrównoważoną kuchnię jest wiele. Dla mnie sedno tkwi w porach roku. Powinniśmy jeść zgodnie z panującymi sezonami – wiosną nowalijki, latem świeże owoce i warzywa, a jesienią…

    1528

    Polskie szlaki wina

    Monday, 22.10.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Polski rynek winiarski z roku na rok rozwija się coraz dynamiczniej. I chociaż ciężko będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi jak Francja, Włochy czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie naszego...

    Fot. widok na jezioro Garda
    1216

    Pocztówka znad Gardy

    Sunday, 26.08.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Lombardia to prężny i mocno pod względem przemysłowym zagospodarowany region. Dużo się tu dzieje. Jego obraz jest urozmaicony - oprócz fabryk sporo tu upraw rolniczych, dobrze prosperuje branża turystyczna, a tuż przy...

    922

    Lato w słoiku

    Thursday, 23.08.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Lato w pełni, a wraz z nim bogactwo świeżych owoców i warzyw. Co jednak zrobić, by przedłużyć możliwość raczenia się tymi wiktuałami? Róbmy przetwory! Myślę, że nie trzeba do tego zachęcać nikogo, kto choć raz spróbował...

    Fot. mat. prasowe
Fot. mat. prasowe
    832

    Zdrowy jadłospis na upalne dni

    Sunday, 19.08.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem...

    Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie, poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi restaurację Pod Aniołami w Krakowie.
    941

    Wydobyć smaki z najstarszej i najprostszej kuchni

    Friday, 03.08.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 5 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    O kuchni grillowej, tradycji pochodzenia smaku i kulinarnych miejscach z charakterem opowiada nam Jacek Łodziński

    Zielone herbaty: chińska Kropla Rosy i japońska Kukicha
    773

    Kontrowersyjna herbata

    Wednesday, 25.07.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Choć w dużej mierze powstaje z liści herbaty, jej samej wcale nie przypomina. Ani w smaku, ani w wyglądzie. Wszystko za sprawą pewnego grzybka, który jednych zachęca, a drugich skutecznie zniechęca. Przedstawiamy...

    Fot. Segafredo Zanetti
    661

    Złote zasady małej czarnej

    Wednesday, 11.07.2012 |
    Ocena: 4.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Espresso może być ucztą dla podniebienia, pod warunkiem, że przyrządzimy je zgodnie ze sztuką. Na co zatem należy zwracać uwagę?

    Fot. Segafredo Zanetti
Kwitnąca kawa, fot. Segafredo Zanetti
Owoce kawy, fot. Segafredo Zanetti
Kawa, fot. Segafredo Zanetti
Palone ziarna, fot. Segafredo Zanetti
    1546

    Dzieje małej czarnej

    Saturday, 07.07.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Statystyczny Polak wypija jej 500 filiżanek w ciągu roku, a ponad trzy czwarte z nas przyznaje, że sięga po nią regularnie. Nazywana jest czarnym złotem i zajmuje drugie miejsce pod względem popularności w światowym...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10