Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    Winnica na stokach Srebrnej Góry
Restauracja Da Pietro
    1038

    Włoska kuchnia, polskie wino

    Wednesday, 27.06.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W samym sercu Krakowa od dwudziestu lat istnieje restauracja „Da Pietro”, specjalizująca się w daniach kuchni włoskiej. Okazuje się, że włoska kuchnia w doskonały sposób może komponować się także ze smakiem… polskiego...

    fot. materiały prasowe
    653

    Kolacja w ciemnościach

    Tuesday, 26.06.2012 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Urozmaicone menu zainspirowane kuchnią tajską, włoską, japońską, czy francuską staje się niewystarczające dla coraz wybredniejszej klienteli.

    2658

    Grande Grill – uczta z widokiem na rynek

    Tuesday, 19.06.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Soczyste steki z rostbefu: porterhouse, a może T-bone? Prawdziwy amerykański burger czy grillowany pstrąg z ziołami i cytryną z Kobylan? A może pasztet muślinowy z żurawiną, chrupiące sałaty i warzywa z grilla od...

    781

    Paryż na widelcu

    Thursday, 17.05.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Bycie paryżaninem oznacza przepychanie się na początek kolejki oraz umiejętność doprowadzania ludzi do szału przez zwykle wzruszenie ramionami. — mówi Stephen Clarke, pisarz, który jest autorem wydanego właśnie...

    1598

    Włoskie bąbelki

    Sunday, 22.04.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Przedstawiamy najsłynniejszy, włoski aperitif, popularny na całym świecie - Prosecco.

    Reblochon
Vacherin Mont d'Or
    2200

    Dobre maniery są w cenie

    Wednesday, 11.04.2012 |
    Ocena: 4.3 z 5. 6 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Świat idzie do przodu z duchem nowoczesności. Przeszłość szybko odchodzi w niepamięć. Ale są pewne rzeczy, o których nie powinniśmy zapominać. Z tego powodu magazyn Trendy przygotował dla swoich czytelników nowy cykl...

    Colomba
Jagnięcina
Minestra di Pasqua
Pastiera Napoletana
Marek Bik - szef kuchni Da Pietro
    2038

    Włoskie menu wielkanocne

    Thursday, 05.04.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Włoska kuchnia od lat jest w Polsce niezwykle popularna. Zajadamy się pizzą, spaghetti czy lasagne – zarówno w restauracjach, jak i we własnych domach. Potrawy kuchni włoskiej towarzyszą nam na co dzień, jak i przy...

    Fot. mat. prasowe Faux Pas Molecular Gastronomy
Fot. mat. prasowe Faux Pas Molecular Gastronomy
Fot. mat. prasowe Faux Pas Molecular Gastronomy
Fot. mat. prasowe Faux Pas Molecular Gastronomy
Fot. mat. prasowe Faux Pas Molecular Gastronomy
    2639

    Świadomość gotowania, radość odkrywania – kuchnia molekularna

    Saturday, 31.03.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kojarzy się z wiedzą naukową i nowymi doznaniami. To czyste smaki uzyskiwane nietypowymi sposobami i zaskakujące zestawienia. To nazwiska takie, jak Hervé This, Ferran Adrià czy Heston Blumenthal, restauracje świecące...

    1062

    Dwadzieścia lat włoskiej kuchni w sercu Krakowa

    Monday, 19.03.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Powstała na początku lat 90. na krakowskim Rynku Głównym, a jej otwarciu patronował Piotr Skrzynecki. Od początku w tym samym miejscu, prowadzona niezmiennie przez dwójkę tych samych właścicieli, dbających o włoski...

    909

    Meksyk w kuchni

    Thursday, 16.02.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Rozgrzej się w zimie i spróbuj któregoś z przepisów na tortillę z delikatesami Alma

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10