Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    913

    Kuchnia meksykańska z Almą

    Wednesday, 15.02.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Do końca lutego w sklepach Alma każdy wielbiciel kuchni meksykańskiej znajdzie coś dla siebie.

    Marek Kalbarczyk – informatyk, autor poradników matematycznych i rehabilitacyjnych, współzałożyciel i prezes społeczny fundacji Szansa dla Niewidomych. Współtwórca pierwszego dostępnego na rynku syntezatora mowy po polsku. Za działalność społeczną odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
    947

    Smak na koniuszkach palców

    Tuesday, 07.02.2012 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Marek Kalbarczyk razem z dziennikarzem kulinarnym POLITYKI Piotrem Adamczewskim, wydał pierwszą w Europie książkę kucharską dla niewidomych „Smak na koniuszkach palców”.

    Makaroniki Ladurée
Takie rzeczy tylko w Paryżu
8 sztuk migdałowych ciasteczek w pudełku zaprojektowanym przez Matthew Williamsona
Sonia Rykiel dla Ladurée
Różano-imbirowe ciasteczka ze znaczkiem Johna Galliano
Maślane ciasto z aromatami cytrynowymi i pomarańczowymi to łakoć od Christiana Lacroix  z okazji święta Trzech Króli
A do ciasta komplet porcelanowych figurek
Les Merveilleuses De Ladurée - najnowsza linia kosmetyków kolorowych
Les Merveilleuses De Ladurée 
Les Merveilleuses De Ladurée 
Les Merveilleuses De Ladurée 
Słodkie dopełnienie scenografii Marii Antoniny w reżyserii Sofii Coppoli.
Aromatyczna świeca Ladurée
Świece Ladurée
Menu makaroników
    6088

    Makaroniki z Ladurée

    Monday, 23.01.2012 |
    Ocena: 5.0 z 5. 11 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Czekolada, kawa, wanilia, róża, pistacja, malina, czarna porzeczka z fiołkiem, karmel z solonym masłem, kwiat pomarańczy, czerwone owoce, cytryna, kokos, mięta, migdał, kasztan, pralina, bergamotka i jaśmin z mango - to...

    580

    Dołącz do Karty Na Plus - będziesz wydawać o połowę mniej

    Monday, 16.01.2012 |
    Ocena: 4.8 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Karta Na Plus to znaczniej więcej niż zniżki. To Twój nowy sposób na aktywne spędzanie czasu. Przejrzyj katalog i poznaj nasze wszystkie propozycje. Zapraszamy do korzystania z promocji w już IV edycji Karty Na Plus....

    1420

    Pierożki z suszonymi śliwkami i migdałami

    Friday, 23.12.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 5 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami? Pierożki z suszonymi śliwkami, nadziewanymi migdałami. Z pewnością trafią do kubków smakowych największych amatorów polskiej (i nie tylko!) kuchni.

    © Marco antonio Pajola | Dreamstime.com
© Kellycruise | Dreamstime.com
    1269

    Moc bąbelków

    Tuesday, 13.12.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    "W dniu zwycięstwa zasługujesz na szampana. W dniu porażki go potrzebujesz" - miał rzec Napoleon Bonaparte. Jak wielu innych koneserów tego znakomitego wina wiedział, że w zasadzie każda okazja jest dobra, by szampana...

    1122

    Eliksir życia

    Tuesday, 22.11.2011 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Nowe badania potwierdzają starą wiedzę. Granat nie bez powodu był znany i uprawiany od ponad 5000 lat. Sama bogini Afrodyta, według greckich wierzeń, miała zasadzić tę roślinę na Cyprze jako drzewo życia.

    1724

    Ciasta, ciastka i takie tam

    Monday, 07.11.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Wysmakowana książka kucharska Agaty Królak dla łasuchów, która w każdym obudzi tęsknotę za słodkimi czasami dzieciństwa.

    819

    Krem z dyni

    Sunday, 30.10.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 5 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Dynia najczęściej kojarzy się nam jedynie z Halloween. Szkoda, bo jej miejsce powinno być przede wszystkim w kuchni. Najwyższy czas docenić jej kulinarne właściwości!

    707

    Festiwal Barwy Świata. Maroko w Krakowie

    Wednesday, 19.10.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Błękitne, tajemnicze uliczki Szafszawan, słodka herbata miętowa, arabeskowe tatuaże na dłoniach i stopach, poetycka opowieść Tuarega o marzeniach… to namiastka Maroka, które już w październiku na cztery dni przeniesie...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10