Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    1365

    Z lasu na talerz

    Tuesday, 11.10.2011 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    W tym miesiącu do restauracji Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu wkradła się kuchnia staropolska. W menu dominują potrawy z dziczyzny i grzybów. Dla osób chcących przygotować taką wyjątkową kolację w swoim domu...

    1187

    Kacza nóżka

    Thursday, 06.10.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Noga z kaczki confi z sosem pomarańczowym i fondant ziemniaczanym - przepis proponuje Miłosz Kowalski - nowy zastępca szefa kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu

    963

    Na deser - brzoskwinie

    Wednesday, 05.10.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Karmelizowane brzoskwinie z kremem mascarpone i truskawkami proponuje nowy zastępca szefa kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie - Miłosz Kowalski

    1231

    Wino i Afryka

    Monday, 03.10.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jest to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych krajów winiarskich. Tę wielobarwność widać również w winach.

    1137

    HOUSE PIZZA

    Thursday, 22.09.2011 |
    Ocena: 4.8 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jesienią niejeden z nas tęskni za słońcem i smakami lata. Aby poczuć choć trochę letnie klimaty, zapraszamy do nowo otwartego lokalu HOUSE PIZZA.

    Wino dojrzewa w beczkach wewnątrz lodowca
    892

    Szwajcarskie wino z wnętrza lodowca

    Tuesday, 20.09.2011 |
    Ocena: 4.5 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Słodkie Gemma Amigne Rubin, Gemma cépages nobles Topas, Gemma Pinot Noir Saphir i Gemma Ermitage Smaragd swój smak zawdzięczają niskiej temperaturze.

    780

    Ósmy Dolnośląski Festiwal Dyni

    Monday, 12.09.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Zapraszamy na VIII Dolnośląski Festiwal Dyni. Impreza odbędzie się 9 października 2011 w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu.

    770

    VII Wystawa Win Hiszpańskich w Polsce

    Thursday, 08.09.2011 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    VII Wystawa Win Hiszpańskich w Polsce odbędzie się 22 września w Reducie Banku Polskiego, przy ul. Bielańskiej 10, w godzinach 12.00 - 18.00.

    1072

    Potrawy w sombrero

    Friday, 02.09.2011 |
    Bądź pierwszym który oceni ten artykuł!
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Stanisława Bobowskiego

    Guacamole
    985

    Meksyk na talerzu

    Friday, 02.09.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kuchnia meksykańska to różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem, surowym krajobrazem i intensywnymi kolorami. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. We wrześniu...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10