Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    856

    Zbliżenia

    Thursday, 25.08.2011 |
    Ocena: 3.5 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kuchnia w Zbliżeniach powstała z miłości do przyrządzania pysznego i jednocześnie ładnego jedzenia oraz z radości dzielenia się nim z innymi.

    1078

    Bałkańskie smaki na Zabłociu

    Tuesday, 23.08.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Bałkańskie przetwory w sklepie przy Lipowej!

    612

    Europejski Festiwal Smaku

    Monday, 22.08.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Zapraszamy na Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Impreza potrwa od 9 do 11 września 2011

    1496

    Brunch - na szlaku nowych smaków

    Monday, 15.08.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    O brunchu - leniwym posiłku złożonym z rozmaitych przysmaków, o coraz lepszej edukacji kulinarnej Polaków i nowych smakowych trendach opowiada nam szef kuchni hotelu Sheraton Kraków, Tomasz Leśniak

    598

    Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

    Thursday, 11.08.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Już w dniach 12-15 sierpnia 2011 poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym epicentrum Polski. W tych dniach w stolicy Wielkopolski odbędzie się piąty – jubileuszowy Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

    Grafika: www.krakow.pl
    987

    Festiwal Pierogów w Krakowie

    Thursday, 11.08.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Z owocami, serem, kaszą, mięsem i bobem – pierogi. Już po raz dziewiąty ta wyjątkowa potrawa, uwielbiana przez Polaków i odwiedzających nasz kraj turystów, będzie miała w Krakowie (na Małym Rynku) swoje święto. Festiwal...

    1070

    Piknik w oliwnym gaju

    Tuesday, 09.08.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W zatłoczonych kurortach Grecy z jednej z najlepszych kuchni zrobili dokładnie to samo co ze swoją gospodarką - zepsuli ją kompletnie. Smak godny podniebienia Bogów odnajdziecie w małych miejscowościach i niewielkich...

    1743

    Poezja smaków sushi w Krakowie

    Thursday, 04.08.2011 |
    Ocena: 3.8 z 5. 5 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W ciągu ostatnich lat sushi stało się modne nad Wisłą. W dużych miastach wiele jest knajp, które oferują ten typ jedzenia – i oczywiście w natłoku propozycji można znaleźć produkty lepsze i gorsze. Tak jak w każdym...

    917

    Cava na ławie

    Wednesday, 03.08.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kiedy upał, kiedy słońce doskwiera cóż lepszego nad kieliszek musującego wina? Dobrze wiedzą o tym Hiszpanie, kiedy zamawiają cavę. Nie, nie tę małą czarną - chodzi o kieliszek białego (zazwyczaj), solidnie musującego...

    fot. Włodzimierz Płatena
fot. Włodzimierz Płatena
    1135

    Czas na wesele

    Monday, 01.08.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Konferencja w Krakowie, firmowy bankiet a może niezapomniane wesele? Nieważne jest czy organizują Państwo szkolenie, imprezę okolicznościową czy też naradę lub walne zgromadzenie. Restauracja Biała Róża serwuje...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10