Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    3001

    Sycylijskie smaki

    Wednesday, 27.07.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 4 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Na Sycylii wszystko jest intensywne: słońce tak ostre, że nie można obyć się bez okularów przeciwsłonecznych, a jedzenie pachnące, wyraziste, kolorowe i zdecydowane w smaku.

    "Stuletnie" kurze jajko
"Stuletnie" gęsie jajko
<i>Baozi</i>
<i>Jiaozi</i>
Bulion z makaronem i jelitem
Szaszłyki z baraniny
Małe chrupiące rybki zjada się w całości
Kraby smażone w głębokim tłuszczu
Świńskie nerki
Kurza łapka
Kura z warzywami
Mangostan właściwy, jagodzian rambutan - w smaku przypomina liczi
Mangostan właściwy
Nieśplik japoński
    8909

    Tak smakują Chiny

    Friday, 22.07.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kaczka po pekińsku zyskała sławę już wiele lat temu. Kurczak gong bao – z pewnością gości na wielu polskich stołach; a o tym, czym żywią się Chińczycy, krążą niezliczone mity – często absurdalne.

    Pitaja
Kumkwat
Tamarillo
Kaki
Karambola
    8957

    Czas na egzotyczne owoce

    Wednesday, 13.07.2011 |
    Ocena: 4.3 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Nawet najbardziej oddani mięsnym potrawom, sięgają po owoce, szczególnie po takie, których smak jest wyjątkowy. W wybranych polskich sklepach leżakują rzadkie, tropikalne owoce:

    1187

    Węgry winem płynące

    Friday, 17.06.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jest na świecie taki kraj, który do perfekcji opanował uprawę papryki, który słynie z wyśmienitego wina i pięknych krajobrazów, kraj, z którym łączą nas więzi sympatii a nawet braterstwa. Zapraszamy na winną wycieczkę...

    1108

    Kurczak z kropką

    Monday, 13.06.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Tika Masala - pieczone kawałki kurczaka w sosie maślanym z papryką i cebulą. Poleca Szef Kuchni restauracji Milk&Co w hotelu Radisson Blu w Krakowie - Surjit Singh

    1224

    Single Estate Tea

    Wednesday, 01.06.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Zwyczaj celebrowania picia herbaty narodził się w Wielkiej Brytanii. Począwszy od XVII wieku, herbata uchodziła w Anglii za napój ekskluzywny i była serwowana wyłącznie na salonach arystokracji. Bogaci angielscy...

    1486

    Kraina win bliżej niż myślisz

    Tuesday, 31.05.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kiedy rozmawiamy o Republice Czeskiej, pierwsze skojarzenia, które przychodzą nam na myśl to zapewne piwo, knedliki, "Przygody dobrego wojaka Szwejka”. Dla pełnego obrazu naszych południowych sąsiadów niektórzy są...

    1627

    Czas na śniadanie

    Wednesday, 25.05.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 3 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jesteście zmęczeni jedzeniem śniadań w biegu? Znajdźcie pół godziny na śniadanie, a gwarantujemy, że Wasz dzień będzie wyglądał lepiej. Gdzie? Sprawdziliśmy kilka miejsc w Krakowie, w których możemy zjeść pyszne...

    Szparagi z szynką
Szparagi z sosem
    1474

    Szparagowa wiosna

    Wednesday, 25.05.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Jeśli maj – to szparagi. Są znakomite na otwarcie kulinarnej wiosny, kiedy to zaczynamy rozsmakowywać się w świeżych warzywach. W maju szparagi są najlepsze, dlatego właśnie teraz zagościły w menu restauracji Milk&Co w...

    1194

    Renesans lokalności

    Tuesday, 24.05.2011 |
    Ocena: 4.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Po dwudziestoleciu zachłyśnięcia się globalizmem Polacy coraz częściej szukają niezwykłych, często lokalnych produktów, które wyróżnią ich z tłumu. Coraz częściej przekonujemy się też, że mniejsza skala produkcji nie...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10