Smaki

  • Tea time

    Dla jednych – nieoceniona, a przez drugich… niedoceniana. Jakie jest jej prawdziwe oblicze i jak się z nią obchodzić, aby dała z siebie to, co najlepsze? Wystarczy ją lepiej poznać i zastosować się do kilku wskazówek....

  • Salvia officinalis L., Szałwia lekarska 
Satureja hortensis, czyli Cząber ogrodowy
Ocimum basilicum L., Bazylia pospolita
Origanum majorana L., Majeranek ogrodowy 
Rosmarinus, Rozmaryn

    Zioła w kuchni

    Z czym to się je? Zapraszamy na krótkie zielarskie korepetycje jak wzbogacić nasza kuchnię o ziołowe aromaty.

  • Fot. materiały promocyjne
Jacek Łodziński z wykształcenia ekonomista, z urodzenia kupiec, z pasji etnograf i kucharz. Podróżując po świecie poznaje nowe miejsca i ich smaki. Prowadzi Restaurację Pod Aniołami w Krakowie.

    Z sercem do przetworów

    Nadeszła jesień, dlatego powinniśmy zacząć myśleć o przetworach, które pozwolą na zamknięcie ulubionych smaków lata w słoikach. Korzystając z możliwości, jakie daje nam natura, nie idźmy na łatwiznę i nie kupujmy...

  • Smaki Małopolski: Firma rodzinna – bogactwo różnorodności

    Firma rodzinna (czasem wielopokoleniowa) to sposób na życie, z którym bardzo często wiąże się pasja, przywiązanie do danej branży bądź fachu i umiejętność przekazywania swego doświadczenia młodszemu pokoleniu.

  • Smaki Małopolski: Tradycyjne orzeźwienie

    W gorące letnie dni szukamy przede wszystkim orzeźwienia, które choć na krótką chwilę uwolni nas od upału. Bowiem nawet jeśli kochamy słońce i żar lejący się z nieba, to podczas takiej pogody nie ma nic przyjemniejszego...

     
    • W dobie wszechobecnych galerii handlowych, w których można znaleźć wszystko (i nic zarazem), wydaje...

     
    766

    Święto Wina w Janowcu

    Thursday, 19.05.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    W sobotę, 28 maja, w Janowcu nad Wisłą (woj. lubelskie) odbędzie się kolejna edycja imprezy Święto Wina. Gościom, którzy w tym roku zdecydują się odwiedzić janowskie Święto Wina, organizatorzy proponują m.in. degustacje...

    1207

    Kasza jaglana - królowa zbóż

    Thursday, 05.05.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Kasza jaglana przeżywa swój renesans. Jest lekkostrawna i bogata w witaminy i składniki mineralne. Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa - najstarszego gatunku zboża, należy też do kasz o niskim...

    1269

    Smak niepospolity

    Friday, 15.04.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Gruzja. Kraina niezwykłej wręcz gościnności, wina, wspaniałych zabytków. To kraj, który uznać można za kolebkę wina, jeden z najstarszych na świecie krajów uprawy winorośli oraz produkcji wina. Gruzja ma więc kawał...

    1303

    SAMOSA

    Friday, 08.04.2011 |
    Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Samosa - indyjskie kruche pierogi nadziewane ziemniakami i groszkiem. Poleca Szef Kuchni restauracji Milk&Co w hotelu Radisson Blu w Krakowie - Surjit Singh

    Scandale Royal
    1431

    Kwestia smaku

    Monday, 28.02.2011 |
    Ocena: 4.5 z 5. 2 ocen.
    Już oceniłeś ten wpis.

    Nadchodzą zimne czasy, a gdy na zewnątrz wietrznie i nieprzyjemnie, ciepłe wnętrza restauracji kuszą przyjaznym światłem. Tym razem zapraszamy na spacer po krakowskich miejscach, w których można dobrze zjeść, ale też...

      1 2 3 4 5 6 7 8 9 10