Smaki

Smaki Małopolski: Święto smaku po małopolsku

Wednesday, 03.07.2013 09:00 |  Autor: Marta Maniecka | 
Smaki Małopolski |  Smaki
Lato i wczesna jesień to czas szczególnych imprez: odbywają się wtedy dni miast, dożynki, pikniki, a także święta mocno związane z miejscowymi przysmakami. To artystyczno-kulinarne wydarzenia, podczas których mamy świetną okazję do zapoznania się z folklorem, tradycjami, a przede wszystkim ze smakołykami z miejscowości lub całego regionu. Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowaliśmy krótki przegląd najciekawszych imprez tego rodzaju w tym roku.
Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.

5, 6, 7 lipca – Święto Karpia, rynek w Zatorze

To święto dla całych rodzin, nie zabraknie bowiem atrakcji dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Będą rodzinne konkurencje sportowe, recitale, pokazy tańca, rękodzielnictwo, wystawy, pokaz ptaków łowczych i kiermasz. Wieczorami natomiast koncerty, m. in. Patrycji Markowskiej, zespołu Akurat, Krzywej Alternatywy, Waweli. Ci, którzy w tych dniach odwiedzą Zator będą mogli rozkoszować się smakiem wędzonego karpia, a także poznać proces przygotowywania tego zatorskiego skarbu kulinarnego.

21 lipca – Święto Owoców i Produktów Pszczelich, Pleśna

Gmina Pleśna często nazywana jest zagłębiem owoców miękkich. A to wszystko dzięki specyficznemu mikroklimatowi, licznym sadom i uprawom: malin, truskawek, wiśni, porzeczek i brzoskwiń. Kwitnie tu również pszczelarstwo i uprawa winorośli, z których pochodzą wspaniałej jakości miody i wina. Z całą pewnością podczas święta nie zabraknie tu nalewek, produktów z owoców, wypieków i produktów pszczelich.

28 lipca – Małopolskie Święto Czosnku, Prandocin (gmina Słomniki)

Impreza o charakterze kiermaszu kulinarnego stwarza również okazję do wymiany doświadczeń i do spotkania z kulturą ludową na wysokim poziomie. Zaprezentowane zostaną potrawy regionalne wykorzystujące czosnek. Do tego wystawa ludowego i artystycznego rękodzieła oraz występy zespołów ludowych. Całość uświetni występ zespołu Turnioki.

11 sierpnia – Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, Zakopane

Strzyżenie i dojenie owiec, tradycyjne „pucenie oscypka”, wybór najlepszego z zaprezentowanych oscypków, degustacja różnych gatunków sera. Plus imprezy sportowe i występy zespołów folklorystycznych – to tylko niektóre z atrakcji festiwalu.

1 2  

Wasze opinie 

Komentarze

Jeszcze nikt nie komentował‚ tego tekstu.