Smaki

Smaki Małopolski: Tradycja i nowoczesność

Tuesday, 02.07.2013 09:00 |  Autor: Jarek Knap | 
Smaki Małopolski |  Przepisy |  Gdzie zjeść
"Goście często mnie pytają, jaka to wieś ta nasza Białka. Mógłbym opowiadać, że ma z 400 albo więcej lat, że znajduje się na skraju Podhala i Spisza, że ma nieskażony mikroklimat i że to oaza spokoju. To jest wieś, o której przyszłości zadecyduje to, jak się kupa mądrych ludzi skrzyknie i nie będzie czekać, aż gruszki na wierzbie wyrosną" – mówi Józef Dziubasik, głowa rodu i główny pomysłodawca kompleksu w Białce Tatrzańskiej, składającego się dzisiaj z czterogwiazdkowego Hotelu Bania Termal & Ski, basenów geotermalnych i zespołu najnowocześniejszych w Polsce wyciągów narciarskich.
Gicz jagnięca w czerwonym winie i warzywach, przyrządzona przez Szefa Kuchni Hotelu Bania**** Thermal & Ski, Mateusza Malinowskiego
Gicz jagnięca w czerwonym winie i warzywach, przyrządzona przez Szefa Kuchni Hotelu Bania**** Thermal & Ski, Mateusza Malinowskiego
Hotel Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej
Gicz jagnięca w czerwonym winie i warzywach, przyrządzona przez Szefa Kuchni Hotelu Bania**** Thermal & Ski, Mateusza Malinowskiego
Hotel Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej
Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 5.0 z 5. 1 ocen.

Zaczęło się przed laty od pierwszych wyciągów, kultowego punktu z zapiekankami i marzeń o stworzeniu w Białce najnowocześniejszego w Polsce kompleksu rekreacyjnego ze znakomitą kuchnią, wyciągami narciarskimi i basenami geotermalnymi. Ideą udało się Dziubasikom zarazić większość sąsiadów i dzięki wspólnym wysiłkom powstało unikatowe centrum rekreacyjno-hotelowe. Patrząc na to, co dzieje się w Europie doszliśmy do wniosku, że jesteśmy w stanie stworzyć nowoczesny ośrodek nie tylko z basenami termalnymi, ale też z wieloma wyciągami narciarskimi i znakomitą infrastrukturą noclegową – mówi właściciel Hotelu Bania Thermal & Ski, syn pana Józefa, Paweł Dziubasik.

Tak powstał nie tylko najlepiej przygotowany w Polsce stok narciarski z wieloma wyciągami (w tym z wyciągiem krzesełkowym z podgrzewanymi kanapami), ale także zespół basenów termalnych i otwarty w grudniu zeszłego roku czterogwiazdkowy Hotel. Rodzinie Dziubasików udało się połączyć w tym miejscu tradycję z nowoczesnością.

Spadziste dachy i naturalne wykończenie elewacji idealnie komponują się z otoczeniem: górami, dolinkami i lasami. Góralskiego ducha architektury podkreślają elementy takie, jak kamienne filary i drewniane balkony czy wykorzystanie szlachetnych materiałów wykończeniowych: granitu, bazaltu i piaskowca. Hotel ma ok. 400 miejsc noclegowych, a w 150 pokojach dominują akcenty regionalne, m.in. stylowe, ręcznie wykonane drewniane meble z typowymi dla Podhala motywami roślinnymi.

Z drugiej strony Hotel wykorzystuje wszelkie nowości technologiczne, a hitem jest zapewne pierwszy w Polsce system pozwalający na obsługiwanie wszelkich aktywności (w tym płatności) przy pomocy zegarka na rękę. Nie tylko otwieramy nim drzwi do pokoju, bramę do garażu, płacimy za wyciąg narciarski i za baseny termalne. Uregulujemy nim także płatności w wypożyczalni, szkole narciarskiej czy w jednej z kilku restauracji. To zegarek, który nie mierzy czasu, ale go uprzyjemnia – z uśmiechem dodaje Paweł Dziubasik.

1 2 3  

Wasze opinie 

Komentarze

Jeszcze nikt nie komentował‚ tego tekstu.